duminică, 20 ianuarie 2013

SCURT ISTORIC

                  CIOBANESCUL GERMAN

 -Ciobanescul German a fost mult timp considerat ca fiind o forma domesticita a lupului, datorita aspectului fizic care se aseamana deosebit de mult.
In vechime,ciobanii germani foloseau aceasta rasa de caini pentru paza animalelor lor. Caracteristicile Ciobanescului German variau forte mult in functie de regiunea de unde se trage. Astfel, in zona de campie, talia cainelui era redusa find insa foarte rapid, spre deosebire de regiunile muntoase, unde talia era mai mare, animalul era mult mai masiv, avand probabil o origine comuna cu cea a Rottwailer-ului.
-S-a demonstrat ca in aceste zone au existat imperecheri intre cainii ciobanesti locali si lupi, descendentii acestora fiind domesticiti si folositi pentru paza animalelor de la ferme. Intre cainii ciobanesti din acea perioada exista o asemanare izbitoare cu lupii, indeosebi la culoare, gri-cenusie (lupie), cat si la conformatia fizica a acestora, precum si prin caracterul lor viclean, neincrezator in oameni, mai putin docil.
-Spre finele sec. al XVIII-lea, in anul 1899 s-a constituit "Asociatia cainilor Ciobanesc German" debutand cu expozitia chinologica de la Karlsruhe. Astfel, printr-o selectie riguroasa, Ciobanescul German a devenit o rasa "curata", cu un caracter uniform, cu un exterior armonios, asa cum se prezinta si in zilele noastre. Pe langa aspectul fizic, s-a lucrat forte mult la cultivarea inteligentei si daruirii cainelui fata de indeplinirea sarcinilor primite. Astfel, standardul rasei a fost astfel conceput pentru a se potrivi cu munca pe care acest caine o avea de realizat.
-Crearea rasei intr-un spatiu relativ restrans, a oferit crescatorilor germani posibilitatea de a transforma acest caine intr-o veritabila masina, care sa exceleze prin eficienta muncii si numai pe plan secundar prin estetica sa.
-La baza formarii Ciobanescului German au stat trei populatii canine: din Thuringia, din Wurttenburg si cea din Krone. Imperecherile s-au realizat intre aceste populatii canine, cat si intre descendentii acestora, astfel incat nu se stie calitatile carei populatii a determinat formarea rasei actuale Ciobanesc German.
Asociatia crescatorilor de Ciobanesc German a devenit o afacere foarte profitabila, cuprinzand peste 15000 de membrii si avand peste 600 de filiale in intreaga lume, fiind considerata cea mai puternica asociatie chinologica la nivel mondial, ale carei reguli deosebit de restrictive au impus crearea unei rase de caini deosebit de uniforma.
-In prezent, datorita calitatilor sale deosebita, cainii din rasa Ciobanesc German sunt cei mai raspanditi in intreaga lume. In tara noastra, Ciobanescul German a patruns dupa primul razboi mondial, raspandindu-se rapid pe tot teritoriul Romaniei, fiind folosit indeosebi pentru paza locuintelor. Datorita aspectului sau fizic, in tara noastra, Ciobanescului German i s-a dat denumirea de Caine Lup.
In incheiere, trebuie sa amintesc faptul ca, Ciobanestii Germani sunt in primul rand caini utilitari, abia apoi fiind apreciati dupa aspectul lor fizic, acesta fiind si motivul pentru care sunt rasa preferata de catre serviciile de politie, armata, salvamont, etc. Rapiditatea cu care acestia se deprind cu o anumita sarcina data, perseverenta si darzenia acestora pentru indeplinirea comenzii primite, modul usor de dresaj, loialitatea si devotamentul pe care il arata fata de stapan, situeaza Ciobanescul German in fruntea elitei canine.

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

ALIMENTATIE


               REGULILE UNEI ALIMENTATII DE BAZA FOARTE SANATOASA


Fiind un animal carnivor, masticatia este foarte sumara si rapida, maxilarele, datorita lipsei miscarilor de lateralitate, executa numai miscari verticale, deci numai de sfasiere si maruntire a hranei.
Cantitatea de saliva fiind deosebit de redusa, nu exista transformari ale hranei la nivelul cavitatii bucale.Digestia se face la nivelul stomacului si este foarte lenta, dar si foarte eficienta totodata, ceea ce explica de ce cainele adult poate fi hranit chiar si numai o singura data pe zi. Datorita particularitatilor sale anatomo-fiziologice ale aparatului digestiv, se recomanda ca alimentatia cainelui sa se bazeze in principal pe carne si subprodusele acesteia.
Regulile unei alimentatii rationale
Ratia trebuie sa fie apetisanta, pentru a fi bine acceptata de animal in raport cu gusturile specifice dobandite, care de multe ori difera net de cele ale stapanului sau. In acest sens trebuie sa se aiba in vedere faptul ca eficacitatea gustului este destul de mare, datorita densitatii papilelor gustative, care la caini ajunge la 1700.
Hrana trebuie sa fie adaptata carnivorelor, tinand cont de comportamentul lor alimentar, prehensiunea, masticatia, ritmul si volumul maselor. Cainele este capabil de a sfasia si macina foarte slab, deoarece el inghite bucatile, fara a le mesteca in prealabil.
Eficacitatea digestiei depinde de natura comportamentelor alimentare, de modul de preparare culinara, de intervalul dintre mese si de schimbarea ratiei. Orice schimbare in hrana cainelui se va face progresiv, pentru a permite o mai buna adaptare a organismului.
Ratia va fi echilibrata in principii nutritivi, in functie de starea fiziologica, varsta, efortul depus, greutate, sex, anotimp si sistemul de intretinere. De asemenea, administrarea ratiei va tine cont si de starile patologice care pot afecta organismul (diabet, obezitate, etc.)
Alimentatia cainelui trebuie sa fie suficienta, pentru a raspunde nevoilor energetice ale organizmului, care variaza in limite destul de largi.In functie de activitatea fizica, antrenament, starea de intretinere si modul de viata.
Hrana cainelui trebuie sa corespunda si din punct de vedere calitativ nu numai cantitativ. In acest sens, se impune a se avea in vedere, ca aceasta specie nu valorifica resturi menajere sau alimente ce au continut ridicat in celuloza.Cele mai recomandate sunt conservele pentru caini sau pungile cu hrana uscata, deoarece au un continut echilibrat in ceea ce priveste substantele nutritive.
Cantitatea de hrana trebuie sa corespunda apetitului, sa nu ramana resturi care se pot altera sau infesta, dar nici prea putina sau la intervale foarte mari, deoarece cainele poate capata deviatii de comportament.
Alimentele utilizate in nutritia cainelui
Voi enumera mai jos cateva din alimentele folosite in prepararea hranei cainelui, subliniind-u-le pe cale care prezinta o importanta deosebita:
carnea de vita , de oaie, de pasare, de porc (cu rezerve); carnea de peste (dezosata); organele ; oasele ; ouale ; laptele ; grasimile animale; pastele fainoase ; orezul ; biscuitii.
Alte aspecte
Cainele va fi hranit la ore fixe, din acelas vas. Apa trebuie sa fie asigurata permanent, curata, rece si schimbata cat mai des. Catelul va fi hranit des, de cca. 5-6 ori pe zi, reducandu-se treptat odata cu inaintarea in varsta, cainele adult fiind hranit de 1-2 ori pe zi.

DEPLASAREA CU CAINELE "LA PICIOR"

DEPLASAREA CU CAINELE IN POZITIA "LA PICIOR"

 -ACEASTA ESTE UNA DINTRE PRIMELE ETAPE DIN PERIOADA DE PREDRESAJ A COBANESCULUI GERMAN.AVIND CA SCOP   DETERMINAREA CAINELUI DE A SE DEPLASA LA COMANDA VOCALA ALATURI DE CONDUCTOR,MENTININD O POZITIE CIT MAI CORECTA PE TIMPUL DEPLASARII.
  -Comanda vocala-"PAS"
  -Comanda prin semn-lovirea repetata a coapsei cu palma

  -DEPLASAREA CU CAINELE IN LESA CU COMANDA VOCALA
 -Durata antrenamentului 5-10 minute.
 -CONDUCTORUL va aseza cainele in partea stinga a sa,avind genunchiul stang asezat la nivelul umarului drept al cainelui.Se va tine lesa cam la 20 de cm de la zgarda in mana stinga,capatul liber aflindu-se in mana dreapta.se pronunta numele cainelui,se da comanda "PAS",CONDUCTORUL pornind in acelas timp cu cainele,trage de lesa spre inainte.
 -La tentativa cainelui de a-si depasi CONDUCTORUL sau de raminere in urma,repetind comanda "PAS",se readuce cainele in pozitia corecta acesta fiind mangaiat si laudat cu cuvantul BRAVO.Exercitiul se va relua dupa circa 5-10 minute. 
                         INTOARCEREA DIN MERS CU CAINELE IN LESA
 -Dupa ce cainele a invatat sa execute corect deplasarea in lesa,se trece la invatarea intorcerii din mers.
 -Fiind cu cainele in mers,CONDUCTORUL trece la executarea acestui nou exercitiu de intoarcere din mers,in acelas timp smucind lesa pentru a aduce cainele in pozitia corecta si dandu-i acestuia comanda "PAS".
        DEPLASAREA LA COMANDA VOCALA CU CAINELE "LIBER" (FARA LESA)
 -Acest exercitiu se va executa doar dupa ce cainele executa fara probleme procedeele de mai sus.Daca da dovada de nesupunere sau are abateri,cainele va fi pus in lesa si se va proceda ca la primul exercitiu.
 -De indata ce cainele va trece cu brio de exercitiile prezentate mai sus,deplasarile se vor face pe distante mai lungi,trecandu-se la intoarcerile din mers si deplasarea in pas alergator.
DEPLASAREA IN PREZENTA UNOR FACTORI EXCITANTI PUTERNICI CU CAINELE "LIBER" (FARA LESA)
 -Fiind ultimul procedeu de dresaj din acesta serie,acesta se va executa numai atunci cand CONDUCTORUL are certitudinea ca executia celorlalte procedee de catre caine se face perfect,fara abateri si cu un nivel de supunere si ascultare extraordinar de avansat.
 -Acest procedeu presupune deplasarea in anumite spatii si locatii cu foarte multi factori de distragere a atentiei cainelui cum ar fi:vehicule,oameni,pasari,animale,etc.Pentru inceput,cainele va fi tinut in lesa pentru a evita nesupunerea acestuia la comenzile primite.Se actioneaza prin zmucituri bruste ale lesei concomitent cu comanda "PAS",iar in cazul in care cainele refuza sa-si corecteze pozitia de mers se foloseste comanda "NU" cu voce tare si impunatoare.In timp,cainele se va obisnui cu acesti factori excitanti devenind indiferent si nemai intrectionand la ei
 NU UITATI SA RECOMPENSATI,SA MANGAIATI SI SA LAUDATI CAINELE DE FIECARE DATA CIND REACTIONEAZA POZITIV LA COMENZILE PRIMITE. 

POZITIA "ASEZAT"

                           POZITIA "ASEZAT"

-ACEASTA ESTE UNA DINTR ETAPELE DE INCEPUT A DRESAJULUI DE BAZA CARE SE EXCUTA CU COMANDA VOCALA SI PRIN SEMN
 -Comanda vocala-"SEZI"
 -Comanda prin semn-ridicarea mainii stingi   intinsa inainte,la nivelul umarului.
 -La comanda vocala "SEZI":
 -Avind cainele la picior,CONDUCTORUL se intoarce cu fata spre acesta,apuca lesa cu mana dreapta la 15-20 cm de la zgarda,aseaza mana stinga cu palma intinsa pe crupa cainelui,evitind apasarea la nivelul rinichilor.Lesa se trage in sus in timp ce se apasa usor pe crupa cainelui,pina ce acesta ia pozitia "ASEZAT".In acelas timp CONDUCTORUL da comanda "SEZI".Cainele va trebui sa stea in aceasta pozitie aproximativ 15-20 de secunde.Dupa acest timp in care acesta a stat in pozitia asezat,va primi comanda "PAS" si se va porni cu el in mers.Daca incearca sa se ridice inainte de comanda "PAS", CONDUCTORUL va repeta impunator cu voce ridicata comanda "SEZI",apasindu-l usor pe crupa dupa cum veti vedea in imaginea urmatoare
                                                                           

COMANDA "SEZI" CU PARASIREA CAINELUI

-Cu cainele la picior,CONDUCTORUL repeta comanda "SEZI-STAI" sau "SEZI-ASTEAPTA",pe un ton ridicat.Cand acesta a luat pozitia "ASEZAT",CONDUCTORUL se departeaza de caine 4-5 pasi cu fata spre acesta pentru a-l supraveghea,dupa care se opreste.Dupa circa 15 secunde revine la caine laudindu-l cu cuvintul BRAVO si recompensindu-l cu alimente.Cainele va fi sanctionat prin repetarea comenzii cu voce ridicata si obligarea acestuia de a ramine in pozitia "SEZUT",in situatia in care acesta incearca sa se ridice si sa paraseasca locul in care a fost lasat.
 -Pe masura ce cainele va executa foarte bine aceste comenzi,CONDUCTORUL va trece la marirea distantei dintre caine si el,se va ascunde fara sa inceteze sa urmareasca reactia cainelui se va plasa in pozitii laterale s.a.m.d.
                                                                ATENTIE ! 
 -Niciodata cainele nu va fi chemat la CONDUCTOR,ci acesta se va intoarce la caine.
 -Nu uitati sa recompensati si sa laudati buna executie a comenzilor de catre caine.


POZITIA "CULCAT"

                  POZITIA "CULCAT"

ACEASTA ESTE ETAPA DIN DRESAJ IN CARE VOM INVATA CAINELE SA SE ASEZE IN POZITIA "CULCAT" PRIN COMANDA VOCALA SI CU COMANDA PRIN SEMN.

                         COMENZI:
1.Prin voce-"CULCAT"
2.Prin semn- aplecarea corpului cu ducerea bratelor inainte si in jos,cu palmele spre pamint.
                                     -Pozitia "CULCAT" la comanda vocala
 -CONDUCTORUL da comanda CULCAT apasind cu palma mainii stangi pe greabanul cainelui,cu mana dreapta tragind de lesa in jos si inainte.Dupa ce cainele executa comanda,va fi laudat cu cuvintul "BRAVO",fiind lasat citeva secunde in acesta pozitie.Daca acesta are tendinta de a se ridica,va fi apasat pe greaban.Cainele trebuie sa ramina in aceasta pozitie pana la primirea comenzii "PAS",comanda ce-i permite sa se ridice.La finalul exercitiului recompensati cainele cu alimente.
                                -Pozitia "CULCAT" corelata cu parasirea cainelui
 -Dupa ce cainele primeste comanda "CULCAT" si o executa,CONDUCTORUL va da acestuia o alta comanda: "STAI".Dupa ce da aceasta comanda,acesta se va indeparta de caine.In situatia in care cainele incearca sa-si modifice pozitia,CONDUCTORUL revine cu comanda CULCAT-STAI,de data aceasta comanda fiind data pe un ton ridicat (impunator).
 -Se va mari distanta treptat iar CONDUCTORUL se va ascunde pentru citeva minute,fara sa intrerupa supravegherea cainelui,la nevoie fiind in masura sa-l corecteze.
 -In timpul cit CONDUCTORUL va sta ascuns,o alta persoana va striga cainele sau va oferi alimente acestuia determinindu-l sa se ridice.Daca acesta se ridica,CONDUCTORUL va repeta comanda pe un ton ridicat.
                                -Pozitia "CULCAT" cu comnda prin semn 
 -Dupa ce cainele executa foarte bine comenzile mai sus mentionate,CONDUCTORUL va da comanda "SEZI" dupa care se va departa 3-4 m in fata cainelui.In timp ce da comanda "CULCAT",executa semnul descris mai sus.
 -Treptat se va renunta la comanda verbala,folosindu-se doar comanda prin semn. 
  -Nu uitati sa laudati si sa recompensati cainele atunci cand executa comenzile primite.



MERSUL TIRIS

          MERSUL "TIRIS"

ACEASTA ETAPA DE DRESAJ ESTE MENITA SA INVETE CAINELE SA SE DEPLASEZE INAINTE TIRINDUSE PE PAMINT LA COMANDA VOCALA SAU PRIN SEMN,CIT SI FARA COMANDA IN ACELAS TIMP CU CONDUCTORUL SAU.


                COMENZI:
-Prin voce-"TIRIS"
-Prin semn-aplecarea corpului inainte cu mina intinsa in jos si balansarea acesteia stinga-dreapta.
                                              MERSUL "TIRIS" LA COMANDA VOCALA
 -Aflindu-se in partea stinga a CONDUCTORULUI,cainele va primi comanda "CULCAT".Dupa ce acesta executa comanda,CONDUCTORUL apuca lesa in mana dreapta si executa smucituri usoare si repetate dind comanda "TIRIS".Daca dupa primirea comenzii cainele are tendinta de a se ridica,acesta va va fi usor apasat pe greaban,comanda fiind data din nou pe un ton ridicat.Cu timpul,dupa ce cainele se va obisnui cu comanda,se va trece la executarea comenzii fara lesa.
                             MERSUL "TIRIS" LA COMANDA DATA PRIN SEMN
 -Dupa ce cainele executa foarte bine comanda "TIRIS" data vocal,se va trece la asicerea comenzii vocale cu comanda data prin semnul mai sus mentionat,treptat renuntindu-se la comanda vocala si continuind antrenamentul doar cu comanda data prin semn.
                                                           NU UITATI !
PENTRU TOATE EXECUTIILE BUNE SI PROMTE,CAINELE TREBUIE LAUDAT SI RECOMPENSAT.ASTFEL REZULTATELE VOR FI REMARCABILE.

APORT-UL SAU ADUCEREA OBIECTELOR ASCUNSE SAU ARUNCATE

                                    APORT-UL

ACESTA etapa,este destinata antrenarii cainelui pentru a indica si aduce orice obiect aratat de DRESOR sau CONDUCTOR.

CONDUCTOR-persoana care insoteste cainele

                          COMENZI:
1.Prin voce: -"APORT"-pentru aducerea obiectului
                     -"LASA"-pentru a pune jos din gura                                obiectul adus
2.Prin semn-o miscare de sus in jos cu mana dreapta in directia obiectului vizat.

       MIROSIREA SI LUAREA IN GURA A OBIECTULUI CARE TREBUIE GASIT SI ADUS LA COMANDA "APORT"

-DRESORUL sau CONDUCTORUL cainelui ia obiectul si dupa ce in prealabil da comanda "MIROS",il trece de citeva ori pe la nasul cainelui pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu cu mirosul obiectului pronuntind comanda "APORT".
 -Trecind in mod repetat obiectul pe la nasul cainelui,acesta fiind incitat,va incerca sa-l prinda.Fiind lasat sa apuce obiectul,cainelui i se va repeta comanda "APORT".
 -Dupa circa 20-25 de secunde,se apuca obiectul cu mina dindu-se comanda "LASA".Acest lucru se face pentru a determina cainele sa lase obiectul din gura la comanda.
 -Este preferabil ca acest exercitiu sa nu aiba o durata mare de timp,deoarece cainele se va plictisi si va refuza sa mai coopereze.
 -Dupa ce cainele se va obisnui sa sa apuce si sa lase la comanda obiectul dat acestuia din mana,se va trece la etapa prin care acesta va fi antrenat sa apuce obiectul aruncat jos in prealabil,folosindu-se comanda "APORT".

 -COMANDA "APORT" PRIN TRIMITEREA LIBERA A CAINELUI PENTRU ADUCEREA OBIECTULUI.
 -Dupa ce cainele executa foarte bine cele mentionate mai sus,DRESORUL (pe care de acum incolo il vom numi "CONDUCTOR"),va arunca obiectul in fata cainelui la o distanta de 15-20 cm.La aruncarea obiectului,cainele va fi supravegheat pentru a nu reactiona fara a primi comanda "APORT".Dupa ce i se da comanda iar cainele ridica obiectul,acesta va fi laudat cu cuvintul "BRAVO",iar daca se observa ca el se indeparteaza de CONDUCTOR,acesta va da comanda "AICI" pentru a reveni cainele la pozitia anterioara.Dupa citeva momente se va da comanda "LASA"si i se va lua obiectul din gura.
 -Treptat,distanta se va marii iar cainele va trimis sa aduca obiectul de la distante din ce in ce mai mari.
 -Dupa ce cainele executa de mai multe ori acesta comanda foarte bine,acesta va fi laudat si recompensat de fiecare data.


      CAUTAREA SI ADUCEREA OBIECTULUI ASCUNS IN LOCATII DIFERITE SAU  SEMNALAREA ACESTUIA PRIN LATRAT
 -Pentru acest exercitiu se leaga cainele,i se va arata obiectul si va fi lasat sa-l miroase,dupa care CONDUCTORUL se va departa de acesta la distante diferite si va ascunde obiectul.Dupa ce se intoarce,acesta dezleaga cainele si da comanda "APORT".Daca a gasit obiectul dar nu revine cu el,cainele va fi chemat cu comanda "AICI".Dupa ce acesta va aduce obiectul,va fi laudat si recompensat.
 -Daca obiectul nu poate fi adus de catre caine din cauza ca acesta nu pote ajunge la el,cainele va trebui antrenat sa semnaleze prezenta obiectului prin "LATRAT".
 -Pentru acest lucru CONDUCTORUL va proceda astfel:
  -Acesta apuca obiectul ridicindul deasupra capului si da comanda "LATRA".Cainele va fi lasat sa apuce obiectul abia dupa ce va incepe sa latre.
                                                               NU UITATI !
 -De fiecare data atunci cind cainele raspunde si executa comenzile asa cum trebuie,acesta trebuie laudat si recompensat.

LATRATUL LA COMANDA

CUM SE DRESEAZA CAINELE SA LATRE LA COMANDA ?



-COMENZILE PENTRU ACESTA ETAPA DE ANTRENAMENT SUN DE DOUA FELURI 

-VOCAL-prin cuvintul "LATRA"
-PRIN SEMN-inchiderea si deschiderea repetata a palmei.

-Aceasta etapa presupune doua exercitii:                                                                   1.LATRATUL LA COMANDA
-Cainele va fi tinut cit mai scurt in lesa cu o mana,iar cu cealalta mana se va agita fie un os,fie o bucata de carne.Pentru ca nu va ajunge la ea,cainele se va agita si va incepe sa latre.Cind acesta va incepe sa latre DRESORUL va da comanda "LATRA",continuind sa agite mana in care tine osul sau carnea.Dupa ce cainele va incepe sa execute comanda asa cum trebuie,se va renunta la osul sau bucata de carne,continuind sa i se dea comanda "LATRA".
2.INCETAREA LATRATULUI LA COMANDA
-Pentru a face cainele sa inceteze din latrat,DRESORUL arata cainelui degetul aratator.Daca acesta continua sa latre,DRESORUL apuca usor botul cainelui cu mana,determinindul pe acesta sa taca,timp in care cu voce impunatoare i se da comanda "TACI".
                                                              NU UITATI !
Cainele trebuie laudat si recompensat de fiecare data cind executa corect comenzile primite.

SALTUL PESTE OBSTACOLE

                SARITURA PESTE OBSTACOLE


-Aceatsa etapa are ca scop antrenarea cainelui pentru a sari peste obstacole de diferite inaltimi,prin comanda vocala a DRESORULUI sau printr-un semn specific facut de acesta.                        
-La comanda vocala se foloseste cuvintul: "SARI".
-Prin semn: cu mana intinsa se indica obstacolul peste care trebuie sa sara cainele
                 CUM SE PROCEDEAZA ?.
-Pentru inceput se foloseste un obstacol de inaltime mai mica 50-60 cm,urmind ca inaltimea obstacolelor sa creasca pe masura ce cainele evolueaza pozitiv la antrenamentele cu obstacole mai joase.Apropierea de ostacol se va face in pas alergator,iar cind sa ajuns linga acesta,DRESORUL va smuci lesa in sus si va da comanda verbala prin cuvintul "SARI".In situatia in care cainele executa comanda,acesta va fi recompensat si laudat cu cuvintul "BRAVO".In caz contrar,exercitiul se repeta pina cind cainele executa comanda fara ezitari.
 -De mentionat este faptul ca si in cazul sariturii in lungime procedeul este acelas.

REFUZUL ALIMENTELOR OFERITE DE PERSOANE STRAINE SAU A CELOR GASITE INTIMPLATOR PE TEREN




ANTRENAMENTUL CAINELUI PENTRU REFUZUL ALIMENTELOR OFERITE DE PERSOANE STRAINE SAU A CELOR GASITE INTIMPLATOR PE TEREN.

Acest tip de antrenament,are ca scop formarea deprinderii la caine de a refuza alimente oferite de persoane straine,si de a ramane indiferent la cele gasite pe teren.

Persoana care antreneaza cainele va da comanda "NU" pe un ton amenintator.

        IATA DOUA DINTRE EXERCITIILE NECESARE FORMARII ACESTOR DOUA
                                             DEPRINDERI LA CAINE:

                 1.REFUZUL HRANEI OFERITE DE PERSOANE STRAINE

-EXERCITIUL va incepe inainte de a fi hranit cainele. 
-Acesta va fi legat intr-un anumit loc, DRESORUL acestuia aflindu-se in apropiere.

-O persoana pe care cainele nu o cunoaste se va apropia la o distanta suficienta pentru a nu fi agresata de caine si va arunca o bucata de carne dupa ce in prealabil l-a strigat pe nume.


                                                               ATENTIE !


 -Niciodata nu folositi carne cruda deoarece riscati sa invatati cainele sa atace animale sau pasari (de preferat ar fi carnea fiarta de vita).


 -In cazul in care cainele se indreapta spre hrana, DRESORUL va da comanda NU, smucind puternic de lesa. Cainele va fi recompensat de catre DRESOR cu altfel de alimente decat cele oferite de persoana respectiva.


 -In cazul in care cainele nu poate fi invatat sa refuze alimentul la auzul comenzii NU, se recomanda continuarea antrenamentului pina la obtinerea rezultatului scontat.
                                                                ATENTIE !
 -Nu este recomandat sa loviti cainele in momentul in care acesta refuza sa execute o comanda.Este recomandat sa fie mustrat verbal si sa se reia antrenamentul dupa ce a fost luata o pauza de 5-10 minute

-Dupa ce cainele a deprins refuzul, se trece la exercitiul fara DRESOR. Astfel, cainele legat de un punct fix, va fi strigat de catre o persoana straina care-i va arunca alimente, dupa care persona pleaca. Cainele va fi lasat in prezenta hranei cca. 10-15 minute, timp in care va fi tinut sub observatie de catre DRESORUL sau. Daca va incerca sa se apropie de hrana, DRESORUL va da comanda "NU" pe un ton energic.

              2.REFUZUL ALIMENTELOR GASITE INTIMPLATOR PE TEREN

 -Cainele are tendinta de a mirosi si a lua in gura anumite obiecte, pe care le gaseste pe teren. De aceea trebuie avut in vedere faptul ca el poate consuma anumite alimente alterate sau substante nocive, suferind intoxicatii.

 -Pentru acest exercitiu, se va lua cainele in lesa lunga si se va plimba pe teren dupa ce in prealabil au fost ascunse oase sau bucati de carne. Cand acesta se apropie de mancare si vrea sa o ia in gura, DRESORUL smuceste puternic de lesa da comanda "NU". Dupa ce a trecut de bucatile de hrana ascunse (fara sa le ia in gura), cainele este incurajat cu cuvintul BRAVO si recompensat cu altfel de alimente decat cele gasite pe teren. 
-Pe masura ce cainele se deprinde cu ignorarea acestor alimente "momeala", se va trece la exercitiul cu cainele "LIBER" (fara a fi tinut in lesa).
-De preferat ar fi sa hraniti cainele in acelas loc si din acelas vas.
-Vasele in care se pune apa si mancarea trebuie sa fie in permanenta curate.
                                                           ATENTIE !
-Nu se recomanda sa se spele cele doua vase cu detergent.Va fi afectat simtul mirosului la caine.

BOLI SI AFECTIUNI

BOLI SI AFECTIUNI ALE CIOBANESCULUI GERMAN

Cu toate ca CIOBANESCUL GERMAN este o rasa robusta, el este predispus unei varietati de afectiuni.
-DILATATIA GASTRICA este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.        
-DISPLAZIA de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale a cainelui ce are ca rezultat durerea, schiopatarea si artrita consecutiva.
-EPILEPSIA este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
-PANOSTEITA este o inflamatie a oaselor lungi manifestata in timpul cresterii. Aceasta poate determina durere si schiopatare pana la maturitatea corporala a cainelui.
-PIODERMITA se refera la infectiile severe ale pielii. Punctele fierbinti sunt zonele de eczema umeda.PANNUS-ul este o afectiune a ochiului care are ca rezultat aparitia inflamatiei acestuia.
-MIELOPATIA DEGENERATIVA: este o boala progresiva a maduvei spinarii care, incetul cu incetul, determina slabiciune si, in cele din urma, imposibilitatea utilizarii membrelor posterioare ale cainelui(paralizie).
-DIABETUL: este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.    Insuficienta pancreatica este o alta afectiune pancreatica care determina imposibilitatea digerarii adecvate a alimentelor

 CATEVA DIN BOLILE PE CARE LE POATE CONTACTA CIOBANESCUL GERMAN :

leptospiroza, salmoneloza, tuberculoza, parvoviroza, turbarea, jigodia, precum si bolile provocate de parazitii gastro-intestinali.

Pentru a avea un caine puternic si sanatos este foarte necesara vaccinarea si deparazitarea acestuia la timp. Acest lucru previne imbolnavirea cainelui,evitind in acest fel un tratament costisitor si neplacut pentru caine, care,va avea o stare foarte buna de sanatate si un aspect deosebit de placut. De asemenea, trebuie avuta in vedere curatirea zilnica a spatiului unde sta cainele, pentru a nu da posibilitatea parazitilor sa isi gaseasca loc propice dezvoltarii si inmultiri datorita mizeriei. Toaletarea cainelui are de asemenea un rol decisiv in  indepartarea bacteriilor si microbilor, care pot contribui la imbolnavirea cainelui cit si a persoanelor care intra in contact direct sau indirect cu acesta.